top of page

ייפוי כח מתמשך והנחיות רפואיות מקדימות

בימינו ישנם מצבים רפואיים אשר גורמים לאנשים לחיות במצב של חיים חלקיים, הגוף חי אך המוח לא. מחלות כמו פרקינסון, מצבים אחרי אירוע מוחי, דמנציה מסוגים שונים כולל אלצהיימר נוטלים מהאדם את היכולת לחשוב בעצמו ולקבוע את המציאות עבור עצמו.


להבדיל מצוואה אשר נפתחת רק לאחר שהאדם נפטר, ייפוי הכח נכנס לפועל כאשר רופא מומחה מגדיר את האדם כ"לא כשיר".


עד לפני 3 שנים לכל אדם שאיבד את יכולת קבלת ההחלטות שלו היה צורך למנות אדם אחר שיקבל החלטות עבורו. אדם זה נקרא "אפוטרופוס" ותפקידו הוא להיכנס לנעליו של אותו קרוב משפחה שלקה בשכלו או איבד את יכולתו מכל סיבה רפואית אחרת (אירוע מוחי, דמנציה מתקדמת ועוד).


תהליך מינוי האפוטרופוס כרוך בפניה לבית המשפט, תשלום אגרה, הגשת בקשה למינוי אפוטרופוס, הצגת מסמך מרופא מומחה אשר קבע כי האדם אינו צלול אוינו יכול לקבל החלטות. לאחר הגשת הבקשה, בית המשפט פונה לעובדת סוציאלית אשר מגיעה לבית האדם אשר לו יש צורך למנות אפוטרופוס , בודקת האם אכן התנאים למינוי האפוטרופוס תקינים ושאין חשש לניצול על ידי קרובי המשפחה המבקשים למנות עצמם כאפוטרופוסים, רק אחרי אישור שלה בית המשפט דן בפניה ומאשר את מינוי האפוטרופוס. לאחר קבלת האישור יש להגיש למשרד האפוטרופוס דוחות שנתיים על כל הוצאה אשר הוצאה ע"י האפוטרופוס לטובת אותו מטופל.

נשמע מסובך נכון? זה באמת מסובך.


העניין היותר מסובך הוא שכאשר ממנים לבן אדם אפוטרופוס , בעצם שוללים ממנו כל יכולת החלטה והאפוטרופוס הוא היחיד שמחליט.

במהלך השנים בהם אני מלווה מטופלים שחלקם איבדו את יכולתם לחשוב בבהירות והוגדרו כלא כשירים, ראיתי בעצב רב איך כל זכות הבחירה ניטלה מהם ואיך מצאו את עצמם במצב בו כפו עליהם טיפולים בניגוד לכל הגיון בריא רק כי לא היו להם הנחיות מקדימות.


בהתאם לחוק כבוד האדם וחירותו, יצא לפני כשלוש שנים מסמך חדשני ומתקדם אשר מאפשר לכל אדם מגיל 18 כשהוא כשיר וצלול למנות לעצמו את אותו "אפוטרופוס" ייעודי מבעוד מועד.


מסמך הנקרא ייפוי כח מתמשך . ואני קוראת למסמך הכל כך חשוב הזה- צוואה בחיים

מה זה נותן?

למה צריך את זה?

אז ראשית כדי לחסוך את כל הטרחה שבמנוי אפוטרופוס כפי שהצגתי קודם.

שנית כדי לחסוך את מילוי הדוחות האין סופיים אשר דורש האפוטרופוס הכללי

אבל הסיבה הכי חשובה והכי משמעותית היא כדי שאותו אדם אשר ממנה את ה"אפוטרופוס" העתידי שלו , הוא יוכל להגיד לו מה הוא רוצה אם וכאשר יזדקק לשירותיו ויוכל לתת את ההנחיות המקדימות ולמנוע מעצמו טיפולים ומצבים של סבל מתמשך.


ייפוי הכח המתמשך מתייחס לשלושה חלקים:

החלק האישי- מה רצונותיו של האדם בתחום האישי, איפה ירצה לגור, מי הוא ירצה שיטפל בו בעתיד, על מה ירצה להוציא כספים, מתנות ליקירים ועוד.

החלק הרכושי- כספים, חשבונות בנק, נחלות, פקדונות

החלק הרפואי- מה ארצה ואיך ארצה שיטפלו בי אם לא אהיה כשיר לקבלת החלטות עבור עצמי.

זהו מסמך חשוב מאין כמוהו שכאשר הוא קיים הוא חוסך לילדים של אותם ממנים, את "כאב הראש" של לנסות לנחש מה ההורה שלהם היה רוצה.

הם פשוט יודעים כי ההורה שלהם אמר להם.

המסמך נערך באמצעות עורך דין אשר הוסמך לעריכת המסמך מטעם משרד המשפטים.

bottom of page